Notícies

Els plats somiats pels germans Roca


El menú dissenyat per El Celler de Can Roca consta de catorze tasts que segueixen el fil de la història. Han estat pensats a mesura que avançava la història, seguint el mateix ritme creatiu que la resta de composicions de l’obra, musicals o audiovisuals. Amb els mateixos canvis, ajustaments, variacions, dubtes que la resta d’artistes. Són 12 plats centrals acompanyats, com és habitual en la nostra tradició gastronòmica, d’un entreteniment de benvinguda, d’uns aperitius per obrir boca, i d’uns petits fours al final per acompanyar la sobretaula. En total, els convidats, tastaran seixanta preparacions culinàries.

Benvinguda

Un bonsai de desmai del Japó preparat per Ramon Serafí serà la connexió amb la natura que trobaran els convidats a sobre la taula. Més, serà l’únic plat no individual del banquet. Serà un plat compartit, un pica a pica comunitari per a la distensió, un motiu per començar la conversa, en la tradició d’El Celler de Can Roca, una casa on tothom és rebut amb una olivera amb un fruits farcits d’anxova i caramelitzats. En el banquet d’el somni, els convidats viuran el desperar a l’Edèn.

Bonsai (00046)

Vaixella:

Bonsai desmai de Ramon Serafí

Plat:

Esfera líquida de leche de tigre i pela de llimona ratllada

Nougat d’ametlla, iogurt, menta, daus de gelatina de roses, ras el hanout, pols d’ametlla torrada i esfera de safrà i flor de taronger.

Cruixent de cotna de porc inflada, amb salsa agredolça picant de prunes i verdures confitades en vinagre.

Brunyol de miso i dashi amb gingebre i wasabi.

Tomata d’alvocat amb llavors de tomata amb brots de cilantre.

Bombó de Campari i aranja vermella.

Brioix al vapor de bolets de primavera

Bombó de moixernó

 

Preludi. Dones d’aiguaPlat 4 (mans sopa de lletres)

Vaixella:

Mans juntes de Roos Van de Welde

Plat:

Brou vegetal cuit a baixa temperatura, amb paraules escrites

 

 

 

 

1. Inici somniPlat 13 (LLuna)

Vaixella:

Plat negre de cràters, de Taller Luesma Vega

Plat:

La Lluna: Esfera de tòfona blanca i negra i destil·lat de terra.

 

 

 

2. EspaiPlat 7 (gelat de figa de moro del cap de creus)

Vaixella:

Peanya de marbre, d’I-Marmol

Plat:

Aire de figues de moro del Cap de Creus.

 

 

3. SerpentarisPlat 11 (serpentari)

Vaixella:

El serpentari de vidre, de Taller Luesma Vega

Plat:

Serp d’anguila fumada cremada amb bufador; les angules són cuites al moment en un brou d’anguila. Al final de l’anguila fumada amb angula, cada comensal menjarà un canapè elèctric, a base granissat de menta amb tocs de cítrics i Sechuan Button (o pebre elèctric), i poma impregnada d’eucaliptus i mentol.

 

 

4. Sota el mar

Vaixella:

Recreacions 3D de la natura marina, de Pere Gifre i Dani Molina

Plat:

Plat 12_3 (sota el mar garota)a: Velouté de garotes a la brasa

 

 

 

 

 

Plat 12_1(anémone)b: L’ anèmone de mar (o actínia): Salsa d’anémone de mar a la planxa emulsionada amb oli d’oliva, navalles, algues i espardenyes.

 

 

 

 

Plat 12_4 (sota el mar gamba)c: Gamba a la brasa, amb el cap i les potes fregides, i bombó del cap de gamba.

d: Parmentier de pop

e: Escabetx de musclos

f: Percebe amb fonoll marí

 

 

 

 

 

Plat 5 (mandala)

5. Jardí de les Hespèrides

Vaixella:

Peanya de marbre, d’I-Marmol

Plat:

Mandala dibuixada amb llimona, curri, remolatxa, mango, coco, fonoll, iogurt, canyella, cardamom, menta, gingebre, pebre, flors, carxofa i xai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. El festeigPlat 2 (ying yang)

Vaixella:

Taller Luesma Vega

Plat:

Ying-Yang d’ostra banyada amb “Palo Cortado”, salsa d’ostra, all blanc i all negre.

 

 

 

 

 

7. La carnalitatPlat 3 (rosa de pit de colomí)

Vaixella, coberts i copa de vi:

Roos Van de Welde.

Plat:

Salsa de mole, roses al a brasa, suc de colomí i pit de colomí disposat en forma de rosa, amb gotes d’aigua de roses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plat 9 (poma d'or)

7. Poma / Trencadissa

Vaixella:

Taller Luesma Vega

Plat:

Poma de caramel bufat farcida d’escuma i daus de poma a la brasa, amb sobrassada casolana de Miquel Barceló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. GuerraPlat 8 (guerra)

Vaixella:

Joan Crous

Plat:

Oca a la royale i gotes de sang de remolatxa.

 

 

 

10. Pietat/MortPlat 6 (Mort)

Vaixella:

iMarmol

Plat:

Escuma de patata violeta, bombó gelat de genciana, moll de l’os, ruibarbre amb caviar i trompetes de la mort al fum d’encens i aroma d’artemísia.

 

 

 

 

11. GlòriaPlat 1 (massa mare)

Vaixella:

Andreu Carulla

Plat:

Plat que respira: puré de cacau, gelat de massa mare, litxi deshidratat i fresc, cacau garapinyat i merengues àcids.

 

 

 

12. DespertarPlat 10 (serpentari)

Vaixella:

Llibre de porcellana, de Roos Van de Welde

Plat:

Núvol de cotó de sucre, tocs de flors i mel, gominoles i papallones.

Londres, escenari del primer “somni”: El Celler, número 1 del món


Jordi, Joan i Josep Roca acompanyats d'amics brindant amb cava al Celler de Can Roca.

Jordi, Joan i Josep Roca brinden amb cava acompanyats del seu equip del Celler de Can Roca.

La ciutat de Londres va ser l’escenari de dos moments importants per a el somni el darrer dilluns d’abril del 2013. A primera hora del matí, 147 periodistes van assistir a l’esmorzar convocat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona a l’hotel Mandarin Oriental, durant el qual els germans Joan, Josep i Jordi Roca, del Celler de Can Roca, i Franc Aleu van presentar el projecte, que produeix Mediapro. Precisament, Jaume Roures, productor de Mediapro va dir que el somni és un projecte gestat a Girona i a Barcelona, però nascut amb l’ambició de viatjar per tot el món. Així, els germans Roca van anunciar un World Tour per grans ciutats de tot el món. La presentació del projecte a Londres va ser seguida amb gran expectació per la premsa assistent a l’esmorzar de productes catalans. I els aplaudiments entusiastes i bravos es van sentir pla més al final del tràiler d’el somni. Davant els periodistes, Joan Roca va declarar el Celler com uns “artesans disposats a  dialogar amb totes les arts”, el seu germà Josep va alertar que no tenen cap objectiu  elitista ni renunciar a la gastronomia social. Creu que el projecte té una via per a la democratització i que la pel·lícula contribuirà a democratitzar l’experiència d’el somni. Aquest acte estava emmarcat en l’estada a Londres dels cuiners de tot el món per assistir a la gala de l’anunci dels 50 millors restaurants del món de 2013 per la revista Restaurant Magazine. Precisament, a un quart d’onze de la nit del dilluns 29 d’abril del 2013, al Guildhall de Londres es va revelar el somni més extraordinari de la història d’aquest restaurant de Taialà, a Girona: El Celler de Can Roca és el guanyador de The World’s 50 Best Restaurants 2013. Un moment oníric.

Les portades dels principals diaris catalans i espanyols s’han fet ressò de la fita dels germans Roca:

 

Diari de Girona 2013 05 01
30DCAT_001_CO_2_20130429234947 Ara 2013 04 30La Vanguardia CAT 2013 04 29
El Periodico CAT 2013 04 30 El País 2013 04 30La Vanguardia ES 2013 05 01
El Periodico ES 2013 04 30 El Mundo 2013 04 30

Share Button

“El somni” al Fòrum Gastronòmic


Tres germans_bosc2_bis

Jordi, Josep i Joan Roca fotografiats per David Ruano

Els germans Joan, Josep i Jordi Roca van protagonitzar l’acte més mutitudinari del Fòrum Gastronòmic Girona 2013, el diumenge 24 de febrer en la presentació gastronòmica d’El Somni. La ponència Revolució emocional va ser l’eix vertebrador de la presentació d’el somni a l’Auditori Palau de Congressos de Girona i al món de la Gastronomía que allí s’hi va reunir.

La sortida dels tres germans Roca a l’auditori ple a vessar va ser rebuda amb la mateixa expectació que les estrelles del rock. Precisament, el lema d’aquesta obra total ja és prou eloqüent: “Una òpera en 12 plats, un banquet en 12 actes.” Una GastrÒpera!

De fet, la presentació gastronòmica d’aquesta obra dirigida per Franc Aleu era una de les parts que més expectació havia generat aquesta òpera en dotze plats. Els germans Roca van avançar algunes de les explicacions del per què dels plats pensats per per cada un dels dotze actes i el preludi, i dels vins seleccionats pel seu germà Josep. Sobre els vins, Josep ja va dir que no se’n pot dir res fins que els plats no estiguin acabats: “cal haver-los tastat; tanmateix ja n’hi ha alguns d’escollits”. Precisament, a cada acte es poden consultar els vins que Josep Roca ha pensat que mariden amb els plats dels seus germans.

Els germans Roca van recalcar que es tracta d’un somni inspirat en Vattel, en les emocions que cercaven Vatel, amb els seus banquets, i Wagner amb les òperes. Van confessar la commoció i l’exaltació que senten amb la seva participació en aquest projecte.

Josep Roca va aprofitar per parlar de les possibles interaccions d’el somni amb Temporada Alta, un dels festivals escènics de tardor més importants d’Europa.

Share Button