Bernat Vivancos

Compositor i docent - Barcelona (Espanya)

http://bernatvivancos.com/

"Per mi "el somni" és més que una aventura. És risc, bogeria, una explosió de tots els sentits en una harmonia d'embriagues; és passió i excel.lència, seducció i saviesa. Però també és poesia, refinament, on també hi té cabuda una espiritualitat que vol anar lligada a allò sublim i transcendent. És, en definitiva, el "tot-art", on cada ment i cada esperit podrà elevar-se segons la predisposició de cadascú, on el fet de deixar-se portar pot ser la clau d'una experiència apassionant i única. "

La personalitat musical de Bernat Vivancos (Barcelona, 1973) està impregnada de les impressions rebudes durant els seus anys d’escolà al Monestir de Montserrat. Fill d’una família profundament musical, un cop completats els estudis de piano amb Maria Canals i de composició amb David Padrós a Barcelona, es trasllada durant cinc anys a París per estudiar composició al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de la mateixa ciutat -centre de referència de l’avantguarda musical europea- amb els professors Guy Reibel, Frédéric Durieux, Marc-André Dalvabie i Alain Louvier. L’any 2000 esdevé un moment decisiu en la seva carrera, descobreix  la música del compositor noruec Lasse Thoresen, traslladant-se a Oslo per ampliar-hi els estudis, fet que marcarà les seves orientacions musicals i el seu futur treball. A partir de llavors l’estil de Vivancos incorpora elements que fan de la seva producció una proposta única: una música d’una rica coloració sonora i textural, on convergeixen la música modal de tradició occidental i la recerca d’una espiritualitat basada en una harmonicitat d’inspiració espectral. Aquests dos aspectes fonamentals representen la forta influència de la natura en l’obra de Vivancos: natura com a arrel, com a terra, símbol de la tradició, però també com a presència que es manifesta invariablement en les propietats físiques del so.

L’any 2007 és nomenat director musical de l’Escolania de Montserrat, càrrec que compagina amb la seva activitat docent com a professor de composició i orquestració a l’Escola Superior de Música de Catalunya, i amb la seva activitat de recerca en el terreny de la composició. L’any 2011 publica una selecció de música coral en el doble disc “Blanc” (Neu Records), enregistrat pel prestigiós Latvian Radio Choir sota la direcció de Sigvards Klava, i doblement premiat per la crítica com a millor disc de l’any 2011. És aquí on la música de Vivancos, de sonoritats límpides i harmonies extàtiques, d’arquitectures ascendents i esclats de lluminositat nòrdica, vol agermanar fe, sensualitat i bellesa.

Vivancos té un ampli repertori de música vocal i instrumental, amb una particular atenció a la producció orquestral, i rep encàrrecs de nombroses formacions internacionals.

Share Button