Ferran Adrià

Xef - Hospitalet del Llobregat (Espanya)

http://www.elbullifoundation.org/

Ferran Adrià és un dels més grans i influents de tots els temps, al costat d’Antonin Carême i d’Auguste Escoffier, i del grup de la nouvelle cuisine, de Paul Bocusse, Michel Guérard, els germans Troisgros o Alain Senderens.
Mai cap cuiner havia capgirat la cuina amb tanta manera. La seva influència ha estat tan transcendental per a la gastronomia com la de Carême, la d’Escoffier i la del grup de la nouvelle cuisine.
Ferran Adrià ha fet més coses: ha provocat una sacsejada tan grossa que ha desviat les coordenades, l’epicentre de la cuina mundial, de l’hexàgon fins a la península ibèrica. A començament del segle XXI, impera la filosofia de Ferran Adrià, la seva cuina dels conceptes, la tecnologia molecular, el que ell anomena cuina tècnico-conceptual i alguns, tecnoemocional. La creativitat per sobre de tot. El work in progres. Entren conceptes de l’alta costura: cada any una nova col·lecció. El menú ha de tenir un discurs, no pot ser un serveu aleatori de plats; no tria el client, el client se sotmet al creador, a la seva obra, com qui assisteix a un concert o a una obra de teatre.

El 2011 va tancar El Bulli Restaurant per reinventar-se en elBulliFoundation, tothom espera el 2014, el final de la metamorfosi. Mentrestant ha inventat la Bullipedia.

Share Button