Miquel Barceló

Artista - Felanitx (Espanya)

http://www.miquelbarcelo.info/

Artista espanyol que figura entre els més cotitzats i reconeguts del panorama actual. Dotat d’una formidable força creativa, la seva obra abarca des de d’immenses teles i murals fins a escultures de terracota i ceràmica. La seva pintura incorpora nombrosos referents culturals, d’entre els que destaquen en una primera etapa, el trasfons mediterràni i, a partir de la seva estància a Mali, iniciada al 1988, el paisatge i la vida africans. Un altre àmbit destacat de la seva activitat artística és la il.lustració de llibres.

El seu interès per l’art des del principi, prové de la seva mare, pintora en la tradició del paisatge mallorquí; tot i que el seu primer resplendor l’experimentà quan viatjà a Paris al 1974 i descubrí les obres de l’art brut en general, que tindríen en ell un fort impacte.

Des de la seva primera exposició al 1977, ja no abandonà l’experimentació amb matèries orgàniques i amb formes extretes de la naturalesa, exhibint teixits coberts de pintura que incorporaven elements orgànics, o capes grosses de pintura sobre teles que les sotmetia a la intempèrie.

La seva participació en la  Bienal de Sâo Paulo (1981) i en la Documenta de Kassel VII (1982), el van projectar a l’escena artística internacional en plena juventut. Amb igual urgència li arribaren importants guardons: al 1986 va obtebir el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i, al 2003 va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Arts.

Al novembre del 2008 es presentà al públic la decoració de la cúpula de la Sala XX del Palau de les Nacions Unides a Ginebra, on l’artista va donar forma a milers d’estalactites marines que en el seu conjunt evoquen un gran mar universal.

Share Button