Ramon Serafí

Mestre del bonsai - La Bisbal d'Empordà (Catalunya)

http://www.bonsais.org

Nascut a Girona, va començar a vincular-se des de ben jove a disciplines artístiques diverses, com el dibuix o la ceràmica, Ramon Serafí entra en contacte amb el món del bonsai a final dels anys 1970’s. El 1982 ja fa la seva primera exposició de bonsais, al claustre de Sant Domènec, a Girona, però no serà fins al 1996 quan intensifica la seva activitat amb una exposició al claustre  Jardins botànics Cap Roig, a Calella de Palafrugell, que remata el 1997 amb “Una visió d’un jardí japonès” a la sala d’exposions de la Cambra de Comerç de Barcelona, organitzat pel Consulat japonès de Barcelona. Entre el 1999 i el 2007 va ser director i coordinador de l’apartat dels bonsais a l’exposició Girona temps de flors.

Paral·lelament, a partir del 1999 inicia un projecte relacionat amb el Bonsai a la Bisbal d’Empordà, un s’hi han anat realitzat on hi organitza activitats relacionades amb aquest art botànic i per on hi han passat els professionals més prestigiosos d’Europa. Per fi, el mes d’octubre del 2007 fa realitat el Museu del Bonsai, un dels somnis de la seva vida.

Consultor i instructor de Feng-Shui, Ramon Serafí viatge sovint a Àsia per aprofundir en el coneixement del bonsai i de les cultures d’extrem orient:  Vietnam, per a l’observació i anàlisi del seu art amb els bonsais, sense perdre l’esséncia dels inicis de l’art; a Cambodja, on el bonsai és per ells quelcom quotidià a la seva vida; a Singapur, i, sobretot i força sovint, al Japó, d’on provenen els desmais (Salix sp) que participaran en el somni. Al Japó, ha participat a tallers amb els grans mestres com Taiga Urushibata; Tomio Yamada; Saburo Kato o Masahiko Kimura.

Membre de la Nippon Bonsai Association, de la Coordinadora d’Entitats Catalanes de Bonsai o l’Associació Espanyola de Suiseki, Ramon Serafí recorda sempre que “els  bonsai són obres d’art vivents, impossible de comparar amb altres formes d’expressió artístiques”. “Els bonsai mai no estan acabats, ja que continuen  tenint naturalesa viva que  continua creixent i els has de cuidar i modelar.”

Share Button