Roland Olbeter

Escenògraf i enginyer d’art robòtic - Hanover (Alemanya)

http://www.olbeter.com/

"L’home màquina. Meitat ésser i meitat cosa. L’home màquina. Meitat ésser i meitat meravella."

Viu i treballa a Barcelona des de 1986. De formació acadèmica violinista i enginyer naval, ha treballat extensament al teatre, l’òpera així com elaborant instal·lacions mòbils i sonores. La seva obra és tècnicament sofisticada i poc comuna des del punt de vista visual i artístic dins el món del teatre.

Va ser un dels membres del col·lectiu Maat juntament amb Franc Aleu i Tantiñá Pere. El seu treball es centra en la creació d’objectes impossibles. Ha col·laborat en múltiples escenografies des dels Jocs Olímpics de Barcelona, a col·laboracions amb Bigas Luna, Jaume Plensa, Alfred Arribas, Enric Miralles i Javier Mariscal, entre d’altres. Ha dissenyat nombroses peces per espectacles de La Fura dels Baus i per Marcel·lí Antúnez.

Va desenvolupar i dirigir l’òpera de cambra Orlando Furioso per a 5 robots de música i una soprano en una peça composada per Michael Gross.

Va dissenyar el Pavelló temàtic d’OIKOS de l’Expo de Saragossa. Va realitzar les 4 òperes de Richard Wagner Der Ring des Nibelungen, juntament amb Carlüs Padrisa i Franc Aleu.

Regularment treballa amb el director Carlüs Padrissa de la Fura dels Baus com a escenògraf i, darrerament, ha estrenat òperes de Stockhausen, Widmann, Xenakis, R. Wagner, Puccini, Verdi i Berlioz, entre d’altres.

Una altra línia important del seu treball és el desenvolupament d’instruments, màquines programables i de composició algorítmica. Des de 2002 la companyia alemanya d’automatització FESTO  col·labora en els seus projectes.

Share Button