Zubin Mehta

Director d'orquestra - Bombay (Índia)

http://www.zubinmehta.net/

Zubin Mehta va néixer el 1936 a Bombai i va rebre la seva educació musical per primera vegada sota Mehli Mehta el seu pare, que va ser un notable violinista i fundador de l’Orquestra Simfònica de Bombai. Després d’un curt període d’ estudis de pre-medicina a Bombai, va marxar a Viena al 1954, on finalment va entrar en el programa de direcció amb Hans Swarowsky a la Akademie für Musik .Zubin Mehta va guanyar el Concurs Internacional de Direcció de Liverpool el 1958 i també va ser guanyador del premi de l’acadèmia d’estiu a Tanglewood.Al 1961 ja havia dirigit les orquestres de Viena, Berlín i la Filharmònica d’ Israel. Recentment va celebrar 50 anys de col · laboració musical amb els tres conjunts.

Zubin Mehta va ser director musical de la Montreal Symphony Orchestra (1961-1967) i també va assumir la Direcció Musical de la Filharmònica de Los Angeles al 1962, càrrec que va mantenir fins a 1978.Al 1969 va ser nomenat Assessor de Música de l’Orquestra Filharmònica d’Israel i el van promoure a Director Musical d’aquesta orquestra al 1977.El 1981 l’Orquestra Filharmònica d’Israel li va atorgar el títol de Director Musical de per vida. Zubin Mehta ha dirigit més de tres mil concerts amb aquest conjunt extraordinari incloent gires en els cinc continents. El 1978 es va fer càrrec del lloc de director musical de la Filharmònica de Nova York on va començar un mandat va durar 13 anys, el més llarg en la història de l’orquestra. Des de 1985, ha estat director titular del Teatre del Maggio Musicale Fiorentino a Florència.

Zubin Mehta va fer el seu debut com a director d’òpera amb Tosca a Montreal al 1963.Des de llavors ha dirigit al Metropolitan Opera de Nova York, l’Òpera Estatal de Viena, la Royal Opera House, Covent Garden, La Scala de Milà, i els teatres d’òpera de Chicago i Florència, així com al Festival de Salzburg. Entre 1998 i 2006 va ser director musical de l’Òpera Estatal de Baviera a Munic. L’octubre de 2006 va obrir el Palau dels Arts Reina Sofia de València i és des de llavors, és el president del Festival Anual del Mediterrani a València.

La llista de premis i honors de Zubin Mehta és molt àmplia i inclou la “Nikisch-Ring” llegat a ell per Karl Böhm. És ciutadà d’honor de Florència i de Tel Aviv i va ser nomenat membre honorari de l’Òpera Estatal de Viena al 1997, de l’Òpera Estatal de Baviera al 2006 i de la Gesellschaft der Wien Musikfreunde el 2007.El títol de “Director Honorari” li va ser atorgat per les següents orquestres: Orquestra Filharmònica de Viena (2001), Munic Philharmonic Orquestra de al (2004), Los Angeles Philharmonic (2006), Teatre del Maggio Musicale Fiorentino (2006), l’Orquestra Estatal de Baviera (2006).L’octubre de 2008 Zubin Mehta va ser homenatjat per la família imperial japonesa amb el “Praemium Imperiale”. Al març de 2011 Zubin Mehta va rebre una distinció especial, en aconseguir una estrella al Hollywood Boulevard. La Creu de Comandant de l’Ordre del Mèrit de la República Federal d’Alemanya li va ser atorgat al juliol de 2012.

Zubin Mehta continua donant suport al descobriment i la promoció dels talents musicals d’arreu del món. Juntament amb el seu germà Zarin és co-president de la Mehli Mehta Music Foundation a Bombai, on més de 200 nens reben educació en música clàssica occidental. L’Escola Buchmann-Mehta de Música de Tel Aviv desenvolupa talent jove a Israel i està estretament relacionada amb l’Orquestra Filharmònica d’Israel, ja que és un nou projecte d’ensenyament de joves àrabs israelians en les ciutats de Natzaret i Shwaram amb mestres locals i membres de la Israel Philharmonic Orchestra.

Share Button