Jordi, Josep i Joan Roca fotografiats per David Ruano

Jordi, Josep i Joan Roca fotografiats per David Ruano

TRANSVERSALITAT AL CELLER DE CAN ROCA… INICIANT EL SOMNI

els germans Roca

No som artistes, som orfebres. En la magnitud dels missatges que des de la cuina es poden projectar sempre hi ha un punt altiu, i fins i tot vanitós, sobre l’ansietat del saber i el mostrar. És inherent a la nostra consciència… Els germans Roca som de mena curiosos i aquesta curiositat és el principi de la creativitat. La creativitat és un acte de teràpia, de guarició i de reconciliació. I no necessàriament té a veure amb la ciència del menjar. Hi ha una creativitat que és una actitud, un punt de vista, una manera d’estar a la vida: la creació pura. El camí de la creació és una aventura perpètua que cada dia recomença. Assumim que l’obra perfecta no existeix, però cal buscar aquell plat que encara manca, que encara no hem trobat.

Si hi ha quelcom d’enriquidor en aquest moment tan dolç des del punt de vista creatiu, ho volem enllustrar encara més gràcies a la col·laboració amb altres persones de visió oberta i que s’apropen al nostre món amb frescor i innocència. Rebre i donar. Donar i rebre. Creiem que podem impulsar aquest feedback de doble sentit. I ens sentim en l’obligació de fer-ho. Assumim, per tant, el repte de fundar un centre d’acollida de pensadors, de persones, no cal que siguin artistes, per crear un brou de cultiu de pensament obert a totes les línies: científics, actors, músics, dissenyadors, joves d’arreu del món, de tots els camps del saber i de la cultura. Pensar, escoltar, mirar, enredar, enriquir-se, admirar i focalitzar objectius… Volem afavorir aquest còctel d’inconformisme, intencionat i transversal. Sabem que els valors compartits mobilitzen i amplifiquen. I volem ser proactius en el camí de facilitar aquest intercanvi. Aquest centre que tenim al cap – El CellerLAB -  ens permetrà poder contactar amb gent de talla mundial amb la qual crear instants de bellesa i alhora recollir eines amb finalitats culturals, educatives i socials. Crear el somni.

Des del Celler de Can Roca volem ser atractius als talents i afegir embranzida al motor de la creativitat. El diàleg, la permeabilitat i el flux d’enginy aporten abonament al nostre camp creatiu. Artesans, enginyers industrials, pintors, fotògrafs, realitzadors, músics, químics, poetes, escriptors, il·lustradors, psicòlegs, físics, perfumistes, antropòlegs sensorials, artistes de tota mena entren amb permeabilitat, cada cop més, en el nostre camp adobat. Aprofitem les sinèrgies per créixer i engrossir el nostre discurs amb embelliment, amb la conducció d’un missatge fresc i ben amanit. La cooperació serà cada vegada més necessària. Cal obrir noves fronteres de la ciència, l’art i el pensament, i la cuina en pot fer un ús enriquidor.

L’estètica a taula, el sentit i la coherència amb una idea ens aporta ponts de diàleg i materialització d’obra feta per seduir. Ens podem aprofitar d’aquesta simbiosi i amarrar amb objectes o plats concrets aquestes pluges d’idees. Volem demostrar amb fets les bondats del diàleg transdisciplinari. Desitgem ser facilitadors de l’expansió de les idees.

Seguirem perseguint el somni

Joan, Josep i Jordi Roca

JOAN ROCA. Xef (Girona, Catalunya).

Joan Roca_1El somni és un homenatge a Vatel en el segle XXI.

Format acadèmicament a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, és considerat un dels millors i més influents cuiners del món. Tanmateix, quan tenia 9 anys la seva mare ja li va regalar una jaqueta de cuina, que encara guarda: des de llavors ja li agradava cuinar i sabia que volia ser cuiner. El 1986, ell i el seu germà Josep, obren El Celler de Can Roca. El 1998, el germà petit, Jordi, es va incorporar a la cuina d’El Celler. Van obrir El Celler en un petit local, just al costat de cal’s pares, Josep Roca i Montse Fontané, propietaris de Can Roca, un popular bar-restaurant establert el 1967 a Taialà-Germans Sàbat, barri popular als afores de Girona. Es van anar fent grans, recollint premis, reconeixements i estrelles Michelin per la seva impecable i polida cuina.

Després d’haver rebut molts dels guardons que es donen a casa –pot presumir de ser profeta a la seva terra–, el 1995 va arribar la primera estrella Michelin; el 2002 la segona. I el 25 de novembre del 2009, la tercera. Des del 2011, se’l considera el segon millor cuiner del món. El 2000 va rebre el Premio Nacional de Gastronomía al millor cap de cuina, per l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia. El 2010 va rebre la Medalla al Mèrit Turístic, del Ministerio de Turisme i el 2010, la Universitat de Girona el va fer Doctor Honoris Causa. El 2011 va rebre un altre premi important: El Grand Prix de l’Art de la Cuisine, que concedeix l’Academia Internacional de Gastronomía.

Joan Roca ha publicat diversos llibres de cuina, entre els quals en destaca un sobre la cuina al buit, a partir del Roner, un aparell que ell va participar en el seu desenvolupament i avui és una de les eines més imprescindibles a les cuines dels grans restaurants de tot el món. Aquesta visió científica de la cuina l’ha portat a ser convidat a impartir classes a la Universitat de Harvard.

JOSEP ROCA. Sommelier (Girona, Espanya).

Josep Roca_2Un somni per explorar els límits de la capacitat antropològica de l’ésser humà sobre el saber sentir. Embolcallat amb la bellesa transversal de l’avantguarda creativa, amb pensament i bon gust. Un repte transcendent, que enforteix el vincle de la cuina amb les emocions.

Va formar-se a l’Escola d’Hostaleria de Girona. És sommelier o cambrer de vins, com a ell li agrada definir-se, i propietari amb els seus germans Joan i Jordi, del restaurant El Celler de Can Roca, distingit amb tres estrelles Michelin. El Celler de Can Roca, el Roca Barcelona d’Hotel Omm  amb el RocaMoo i RocaBar a Barcelona i Mas Marroch banquets, són les seves ocupacions de treball.

A més, dedica el seu temps a la divulgació i formació. Assessor i expert en pantalla del programa de vins “En Clau de vi” de la Televisió de Catalunya. Dirigeix un curs de sommeliers amb la Fundació Universitat de Girona i l’Escola d’Hostaleria i l’assignatura de Gastronomia i enologia a la Universitat de Girona, Facultat de Turisme. Obté el Premi Nacional de Gastronomia al Millor Maître de Sala (2004) i al Millor Sommelier (2010), el Premi de l’Acadèmia Internacional de Gastronomia al Millor Sommelier (2005 i 2011) i la Medalla al mèrit turístic pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.

 

JORDI ROCA. Pastisser (Girona, Catalunya).

Jordi_fons cuina2Hem gosat tancar els ulls per oblidar els referents i per obrir-los després a la cuina de les possibilitats. Hem despertat en un somni que ens pot canviar la vida.

Jordi Roca va viure tota la seva infància i joventut envoltat de gastronomia, primer al restaurant dels seus pares, Can Roca, i després en el restaurant dels seus germans Joan i Josep, El Celler de Can Roca. Va estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Girona i en acabar la seva formació es va incorporar a l’equip del Celler. Aquí, a la partida de postres coneix al pastisser gal·lès Damià Allsop que li descobreix el secret de l’ofici de la pastisseria. L’any 2000 quan Allsop va deixar El Celler en Jordi va passar a ser l’encarregat de postres del restaurant. Ha publicat Dolçes Sensacions (ara llibres) i Los postres de Jordi Roca (editorial Oceano).

Ha rebut diversos premis, entre els quals destaquen el premi al Millor Pastisser de l’Any (2003) concedit per la guia El Millor de la Gastronomia, el Millor Pastisser de les comarques gironines (2004), la Guia Gourmetour també el va reconèixer amb la millor carta de postres i les millors postres (2005), el premi al Millor Postre entregat pel blog salsa de chiles ABC (2007) i el premi Paco Torreblanca com a Millor Pastisser 2010 per la Real Academia de la Gastronomía.