el-sopar-el-somniConcebut com una òpera total, com la fusió de tots els talents artístics, el somni té el seu moment culminant en el sopar. Entenem la Cena, Cenae, com el primer pas al naixement de les cultures. Sopar, dormir, somiar i despertar-se l’endemà, amb ressaca i lleganyes o a l’Eternitat. 

Veure els 12 actes

En la cultura occidental, els banquets formen part de l’imaginari i marquen punts transcendents en la història de la Humanitat. El Banquet, Simposi o Convit, de Plató, va reunir pensadors com Sòcrates o Pausanies, o el dramaturg Aristòfanes, a cal poeta Agató, on van parlar de l’amor (del famós l’amor platònic) com a motor del coneixement i camí per entendre la bellesa en tots els seus sentits i formes. Hi ha present també l’Última Cena, un sopar inicial i iniciàtic, arxirepresentat en el món de l’art.

Per sobre de qualsevol sopar o banquet històric, cal enaltir el festival organitzat per François Vatel en temps de Le Roi Soleil (El Rei Sol). Nascut Fritz Karl Watel, va destacar com a mestre de cerimònies, un innovador en l’art de celebrar i en l’ús de la transversalitat  multidisciplinària a l’hora de dissenyar una cerimònia. No només triava els menús, organitzava l’avituallament i vigilava l’elaboració dels plats, també decidia la disposició i la decoració de les taules i dels salons, orquestrava les tasques del personal de servei i escollia els divertiments per als comensals. Va viure en temps de Lluís XIV i va ser contractat per organitzar el castell de Nicolas Fouquet, marquès i bescompte que va arribar a ser superintendent de finances de França. Va organitzar una xefla gloriosa. Hi havia d’haver de tot i fresc, però el peix va arribar tard. Es va sentir fracassat i es va suïcidar, però ja havia establert les bases del protocol gastronòmic.

El Sopar, com a acte central d’el somni, també ha de representar un punt de partida en el mon de l’art.

El Sopar d’el somni també és codificat en base dotze: 12 és una xifra que es repeteix en els 12 actes que es divideix l’òpera, els 12 tasts, els 12 vins i els 12 selectes comensals que s’asseuran al voltant d’una taula rodona com l’esfera de 12 hores d’un rellotge o els dotze cops que gira la lluna cada any al voltant del planeta. Símbol de l’ordre còsmic i cabal·lístic, de perfecció i d’unitat, amb 12 signes del zodíac representant 12 constel·lacions per on la Terra circula cercant el Sol, cada any, cada 12 mesos, el dotze és migdia i mitjanit, és la dotzena, d’ous o d’apòstols.

El dotze comensals soparan dotze plats creats per Joan i Jordi Roca, i maridats amb dotze vins escollit per Josep Roca, dotze reflexions de pensadors i poetes, dotze músiques, dotze vídeos, dotze vaixelles, dotze idees i un joc de cartes, repartides en cada un dels moments d’aquest sopar en dotze actes, d’aquesta òpera en dotze plats. Totes les creacions audiovisuals que es projectaran articulen el contingut d’un llibret pensat per Franc Aleu amb El Celler de Can Roca, desenvolupat a partir d’una poderosa eina creativa: les Cartes Barcelona, una creació conjunta amb l’il·lustrador Peret. I amb la participació dels “Pollywogs”, els músics robots creats per l’enginyer mecànic i escenògraf Roland Olbeter. Aquestes ciborgmúsics són el quartet de corda resident i la base d’acompanyament de les creacions musicals encomanades a diversos compositors. Aquests criatures mecàniques sonen sense necessitat que els toqui cap intèrpret i són capaços de compondre variacions musicals per elles mateixes.

El sopar es farà en una cúpula multimèdia, presidida per la taula dels dotze. Serà circular, de 240 cm de diàmetre i tindrà un sistema d’altaveus sota les estovalles que emeten el so de les imatges que es projecten sobre la seva superfície. A tot volt, quatre pantalles circumdants projectaran imatges potenciades per uns altaveus que creen una atmosfera amb una dimensió sonora enèrgica.

Diversos artistes convidats, compositors, dissenyadors, escenògrafs, inventors, cineastes, pensadors, científics, músics i poetes són al darrere d’aquest projecte artístic total,  d’aquesta experiència audiovisual interactiva, d’aquesta peça gastroperística inaugural.

L’estrena de la GastrÒpera el somni ha estat programada per al 6 de maig del 2013 al claustre de l’Arts Santa Mònica, a la Rambla, de Barcelona.