Convidats i artistes al Visual LabEl somni ha començat a generar literatura i s’han dit algunes frases memorables, molt elogioses, enginyoses i ocurrents sobre aquest espectacle total estrenat el 6 de maig del 2013

Una visió estesa és la de l’espectacle renaixentista, que molt bé van expressar el director de del Centre d’Art Santa Mònica, Vicenç Altaió, i el pensador Rafel Argullol.

 

“Ens heu ajudat a fer un experiment en una olla a pressió sensorial.”

“Hem espremut les vostres personalitats, amb la intenció d’anar més enllà de menjar i beure.”

“Hem volgut explorar els límits, per saber fins on arriba la capacitat de sentir.”

Josep Roca, després del sopar

 

“De la mateixa manera que va sorgir el moviment slow food, els germans Roca han creat un nou concepte de menjar: el comunion food amb dotze apòstols asseguts a la taula.”

“La convergència de totes les arts i les ciències és una cosa extraordinària.”

Joel Candau, després del sopar.

 

“És meravellosa la combinació de tantes disciplines sensorials.”

“Això només podia passar a Barcelona.”

“L’experiència d’aquest vespre no és ciència.”

Lisa Randall, després del sopar.

 

“L’experiència d’art total és l’ambició de tots els artistes; aquí s’ha apuntat a la idea absoluta.”

“No hi ha cap art que no hagi de treballar amb el fracàs. El fracàs és la porta de les troballes. I avui s’ha anat lluny.”

“M’ha emocionat la part física: la tria dels personatges i el menjar. La part operística l’he trobat més banal.”

Miquel Barceló, després del sopar.

 

“La setmana que ve és el meu aniversari i aquest ha estat un molt bon regal”

“Ha estat d’un risc brutal, ningú s’havia atrevit a fer-ho, ens ajuda a buscar els límits”

“Es el primer cop que sopem junts amb en Miquel Barceló, a qui havia donat molts cops de menjar.”

“Feia dos anys que no es reflexionava sobre els límits de la cuina. Tot el que representa elBulliFoundation, comença avui en cuina.”

“Fer coses com aquestes demostra que el país pot fer coses importants.”

Ferran Adrià, després del sopar

 

“Els errors d’ara poden ser èxits futurs.”

“Barcelona viu per davant del seu temps”

Freida Pinto, després del sopar

 

“El somni és el començament d’una nova manera d’entendre el menjar.”

“M’hauria agradat tenir prou temps per preparar-me, tan com els seus creadors han tingut per desenvolupar el projecte”

Harold McGee, després del sopar

 

“Els felicito per la narració dramàtica i el tempo.”

“Necessitem temps per digerir el que hem vist. Ara només donem una opinió molt a bote pronto

“Ha estat una aventura polida, d’una gran finesa.”

Josep Pons, després del sopar

 

“Tal vegada puc oblidar els detalls del menjar, la música o les imatges, però mai oblidaré el que vaig sentir durant aquesta experiència tan especial. Definitivament, és el menjar més memorable que mai he tingut.”

Nandita Das, després del sopar

 

“En un moment com aquest s’ha de destacar la innovació que representa aquest projecte.”

“Amb el somni, als cinc sentits cap sumar-n’hi dos més: la memòria, que tant bé va descriure Proust, i les emocions que hem tingut”

Bonaventura Clotet, després del sopar

 

“Ha estat una aventura polida, d’una gran finesa.”

Josep Pons, després del sopar

 

“He estat escèptic molts anys sobre la cuina com a art. Vaig canviar a elBulli i , l’estiu passat, a El Celler de Can Roca  amb en Franc Aleu.”

“Ha estat una experiència renaixentista.”

“Hem viscut una gran experiència sensorial.”

“Els visitants que vénen a Barcelona ens troben un escenari desbordant de creativitat, allà on nosaltres hi veiem crisi i angoixa. El somni és l’esperit de l’obra ben feta.”

Rafael Argullol, després del sopar

 

“El somni és una experiència més enllà de la imaginació, molt per davant del seu temps.”

“He tingut un orgasme del gust.”

Abderrahmane Kheddar, després del sopar

 

“Fa 500 anys es creava L’últim sopar, una pintura que va acabar representant la societat del Renaixement i l’Humanisme. Avui Franc Aleu i els germans Roca són els nostres Leonardo da Vinci. Estic segur que hem escrit una nova pàgina en la història de la cultura”

Vicenç Altaió, director d’Arts Santa Mònica, en la presentació de l’exposició.

 

“Vam aconseguir sorprendre fins i tot en Ferran Adrià.”

“El 6 de maig del 2013 va ser un dia històric per a la gastronomia. I potser també va ser històric per a la cultura. Hem fet un diàleg directe i sense complexos amb el món de l’art.”

Joan Roca, en la presentació de l’exposició

 

 

“La instal·lació és una olla a pressió de les emocions”.

“S’acosten mesos d’estudi per examinar el material enregistrat dilluns. No va ser un sopar hedonista, perquè no es va fer per agradar. Hi van passar moltes coses, i hi va haver moments tensos. Ho sabem i ho sabrem tot: estaven vigilats fins i tot per sota la taula.”

“Els visitants podran reviure el somni, però sense gastronomia.”

El somni és un homenatge a Vatel. Ell ja va unir totes les disciplines possibles per emocionar, al segle XVII amb les seves eines. O també un homenatge a Wagner, que va fer el mateix fa cent anys.”

“Els darrers sis mesos han estat els millors de la meva vida, en els quals he aconseguit robar una mica la manera de fer dels Roca, perquè quan convius amb algú sempre se t’enganxen coses.”

Franc Aleu, en la presentació de l’exposició

Share Button

No hi ha comentaris

Sigues el primer en fer un comentari

Deixa un comentari


3 + 1 =